Regelzaken

Wat te regelen
 
Moeders voor Moeders
Misschien heb je via kennissen gehoord over deze organisatie. Moeders voor Moeders haalt urine op van zwangere vrouwen. Daar halen ze hormonen uit die verwerkt worden tot medicatie voor vrouwen die moeite hebben met zwanger worden. Je kunt meedoen van de 6e tot de 16e week van de zwangerschap. Het is de bedoeling dat je deze weken urine opvangt als je gewoon thuis naar de wc gaat, dus niet op je werk of ergens anders. Moeders voor Moeders komt de urine thuis ophalen, en achter onze praktijk staat speciale bak, daar kun je het ook inleveren. Wil je meer informatie dan hebben wij de folder van Moeders voor Moeders bij ons in de praktijk. Of kijk op www.moedervoormoeders.nl Je kunt je opgeven bij Mechthilde de Rooij 06-12795885
 
 
Kraamzorg
Bij de bevalling en in de eerste dagen daarna hebben wij en jullie de hulp van een kraamverzorgende nodig. Hiervoor moet jij je voor de 4e zwangerschapsmaand opgeven. Je kunt hiervoor je verzekering bellen en bij veel verzekeraars ook al via hun website regelen. Zij zullen contact opnemen met een kraamzorginstantie. Je kunt hierbij wel een keus aangeven voor de instelling. Let er ook op hoeveel uren kraamzorg je vergoedt krijgt. Dit ligt aan je (aanvullende) verzekering. Er kan ook sprake zijn van een eigen bijdrage per uur.
De kraambureau’s waar wij veel en graag mee werken zijn;
 
Lunavi: www.lunavi.nl (nieuwe naam van Thebe kraamzorg)
Careyn kraamzorg: www.careynkraamzorg.nl


Vergoeding van zorg in de zwangerschap
De meeste kosten die te maken hebben met de zwangerschap en de bevalling worden vanuit de basisverzekering vergoed. Hieronder vindt je een overzicht van wat wel en niet vergoed wordt vanuit de basisverzekering.
  • Verloskundige zorg tijdens de zwangerschap, de bevalling en het kraambed.
  • Echo’s, de 12 weken echo, de 20 weken echo en eventuele aanvullende echo’s worden vergoed door de basisverzekering. (Voor sommige echo’s zit er wel een maximum aan hoeveel er worden vergoed )De combinatietest wordt alleen vergoed als je een medische indicatie hiervoor hebt.  De echo’s moeten wel gemaakt worden door een erkend echocentrum.
  • kosten van ziekenhuisverblijf vallen echter alleen onder de basisverzekering als er sprake is van een bevalling in het ziekenhuis op medische indicatie. Op het moment dat je in het ziekenhuis wenst te bevallen zonder dat daar een medische noodzaak voor is, geldt een minimale eigen bijdrage voor zowel de moeder als het kind. Dit geld ook voor bevallen in het geboortecentrum.
  • Kraamhulp (ook wel kraamzorg genoemd)Hoeveel uur kraamzorg je krijgt wordt bepaald op basis van het Landelijke Indicatieprotocol Kraamzorg. Het maximum is 80 uur in 10 dagen, maar in de praktijk worden vaak veel minder uren toegewezen. De kosten van kraamzorg worden voor een deel vergoed uit de basisverzekering. Niet alles wordt vergoed, want er geldt bij kraamzorg een wettelijke eigen bijdrage. Dat houdt in dat wettelijk bepaald is dat je bij kraamzorg per uur € 4,20.
Door een aanvullende verzekering kun je in aanmerking komen voor nog meer vergoedingen zoals het kraampakket, de combinatietest, eigen bijdrage kraamhulp, zwangerschapsgym, een poliklinische bevalling en lactatiekundige zorg.

 
Inlichten andere hulpverleners
Het is belangrijk dat je huisarts weet dat je zwanger bent. Dit omdat sommige behandelingen in de zwangerschap niet kunnen worden doorgezet of gestart. Bel dus je huisarts op, zodat de assistente het in je dossier kan zetten.
Ook de apotheek is graag op de hoogte van je zwangerschap. Zij kunnen dan mee opletten dat je tijdens je zwangerschap geen medicatie gebruikt die schadelijk kan zijn voor je baby.

 
Kraampakket
Bij de bevalling en in de kraamweek heb je een aantal materialen nodig (ongeacht waar je bevalt). Deze materialen zitten allemaal in een kraampakket. Meestal krijg je van de verzekering dit kraampakket rond de 30 weken thuisgestuurd. Het enige wat je moet doen is aan je verzekering doorgeven dat je een pakket nodig hebt. Krijg je hem niet via je verzekering dan zijn kraampakketten te koop bij de Prenatal, de apotheek en de drogist.

 
Zwangerschapsverlof
Een zwangere werkneemster heeft volgens de wet recht op minstens 16 weken zwangerschapsverlof en bevallingsverlof. Je kunt dit opnemen vanaf 6 tot 4 weken voor de uitgerekende datum. Wanneer je verlof in die periode precies in gaat mag je zelf (in overleg met je werkgever kiezen). Probeer dit zolang mogelijk open te houden omdat je vroeg in de zwangerschap nog niet kan weten hoe je je aan het eind van de zwangerschap voelt. Om jou verlof te regelen heeft je werkgever een zwangerschapsverklaring nodig. Deze krijg je altijd van ons bij de 2e controle op de praktijk. Heb je hem eerder nodig dan moet je even bellen. Tijdens en vlak na het verlof mag een werkneemster in principe niet worden ontslagen.
Kijk voor meer informatie op;
 
Ook als zelfstandige heb je recht op een zwangerschapsuitkering Deze uitkering heet de Zelfstandig en Zwanger-regeling (ZEZ).     De ZEZ-regeling betekent dat zwangere zelfstandigen minimaal 16 weken een zwangerschaps- en bevallingsuitkering krijgen. De regeling geldt ook voor beroepsbeoefenaars zonder arbeidsovereenkomst, directeuren-grootaandeelhouders en meewerkende echtgenoten.
Hoeveel uitkering je krijgt is afhankelijk van je inkomsten in het jaar voor de uitkering ingaat, tot maximaal het minimumloon.
Kijk voor meer informatie op;              www.rijksoverheid.nl         www.uwv.nl


Erkennen
Als je bent getrouwd dan is wettelijk gezien je man automatisch de vader, dit geldt ook voor geregistreerd partnerschap. Ben je niet getrouwd dan moet je vriend jullie kind erkennen. Het makkelijkste is om dit tijdens de zwangerschap te regelen. Er moet hiervoor een akte van erkenning opgesteld worden waarbij jij als de moeder toestemming moet geven. Het handigste is dat je hierbij zelf aanwezig bent, maar dit stukje kan ook schriftelijk.

Behalve de erkenning zullen jullie dan ook een keuze moeten maken voor de achternaam. Maak je geen keuze dan krijgt de baby automatisch de achternaam van de moeder. Om de baby de achternaam van de vader te laten krijgen moet de moeder ook weer toestemming geven. Hiervoor moet de moeder echt zelf aanwezig zijn.

Ook als je getrouwd bent heb je een keuze over de achternaam. Regel je niks dan krijgt de baby automatisch de achternaam van de vader. Wil je dat het de achternaam van de moeder krijgt moeten jullie daarvoor samen naar het gemeentehuis gaan.

Zowel de erkenning als de naamskeuze moeten in het gemeentehuis geregeld worden, dat kan gewoon zonder afspraak tijdens de openingstijden van jullie gemeentehuis.


Naamkeuze
Naast erkenning en naamskeuze is er ook nog het wettelijk gezag. Dit is automatisch geregeld als jullie getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben. Zijn jullie niet getrouwd dan kun je als vader het wettelijk gezag na de geboorte aanvragen. Hiervoor krijg je vaak tijdens het maken van de akte van erkenning automatisch al formulieren mee van de gemeente, waarop precies staat welke gegevens opgestuurd dienen te worden naar de rechtbank. Als moeder heb je automatisch het wettelijk gezag over je kind.

Sebas

28-06-2017