Gezond leven

 

Voeding

Het is belangrijk dat je gezond en gevarieerd eet. Het is niet nodig om voor 2 te eten al kan het zijn dat je wel meer trek hebt. Let op de hygiëne bij je eten bereiden, was dus je groente goed en eet alles zo vers mogelijk.
Enkele specifieke tips;
-         Eet geen rauw vlees
-         Eet geen rauwmelkse kazen (ook wel au lait cru genoemd)
-         Eet geen vacuüm verpakte vis
-         Wees matig met leverproducten en ander orgaanvlees
 
Voor meer informatie over voeding kijk op www.voedingscentrum.nl
 
 
Vitaminen
 
Foliumzuur
Vanaf voordat je zwanger bent (advies is een maand voor de bevruchting, dus het beste is om te beginnen zodra je met anticonceptie stopt) tot 10 weken zwangerschap raden wij je aan om foliumzuur te slikken. 1 maal daags 0,4 mg. Dit is te verkrijgen bij de drogist of apotheek (let hierbij wel op de dosering die op de verpakking staat, bij sommige merken zijn 2 tabletjes nodig). Slik je een vitamine preparaat voor de zwangere vrouw dan is dat voldoende.
Vitamine D
Tijdens de zwangerschap is het aan te raden om vitamine D bij te slikken. De hoeveelheid is dagelijks 10 microgram. Ook dit zit voldoende in een vitaminepreparaat voor de zwangere vrouw
Vitaminepreparaat
Wanneer je gezond en gevarieerd eet is een vitamine preparaat niet nodig. Kies je er wel voor zorg dan dat je een preparaat hebt dat speciaal voor de zwangere vrouw is ontwikkeld.
 
 
Roken

Roken en meeroken tijdens de zwangerschap is ongezond voor jou maar ook voor je baby. In sigaretten zitten stoffen die ervoor zorgen dat de doorbloeding van de placenta vermindert, doordat de bloedvaten vernauwen. Daardoor komt er minder zuurstof bij het kindje.
Dit geeft een aantal risico’s zoals: meer kans op een miskraam, meer kans op een vroeggeboorte, lager geboorte gewicht, meer kans op het loslaten van de placenta, meer kans op een aantal afwijkingen en gezondheidsproblemen bij de baby en meer kans op wiegendood.
 
Wij adviseren dan ook om te stoppen met roken als je zwanger bent. Maar ook om meeroken zoveel mogelijk te vermijden. Natuurlijk beseffen we dat stoppen moeilijk kan zijn. Wij zullen er tijdens het spreekuur over beginnen en kijken wat jou/jullie kan helpen om te stoppen met roken. Kijk zeker voor informatie over stoppen en ondersteuning op www.rokeninfo.nl/publiek/zwangerschap-opvoeding/zwangerschap en www.rokeninfo.nl/publiek/info-over-stoppen
 
 
Alcohol

Het drinken van alcohol raden wij de hele zwangerschap af. In de 1e 3 maanden kan alcohol leiden tot misvormingen bij de baby, en het geeft meer kans op een miskraam. Later in de zwangerschapkan het leiden tot groeiachterstand en een afwijkende ontwikkeling van het centraal zenuwstelsel. Uit vele onderzoeken blijkt dat er geen veilige marge is om schade te voorkomen, dus helaas ook niet dat ene glaasje. Meer info is te vinden op de volgende website: www.alcoholinfo.nl/publiek/seks-zwangerschap/zwangerschap
 
 
Medicijnen

Medicijnen kunnen invloed hebben op de ontwikkeling van de baby. Maar ook de zwangerschap kan invloed hebben om de werking van medicijnen. Het is daarom belangrijk om altijd met ons of je huisarts te overleggen over het gebruik van medicijnen. Wij adviseren om geen medicijnen te gebruiken wanneer je het niet nodig hebt. Echter er zijn zeker een heleboel medicijnen die wel veilig zijn tijdens de zwangerschap ,dus is het nodig dan moeten we soms even zoeken naar het juiste medicijn, maar kun je gewoon geholpen worden.
Het is altijd raadzaam om een goed overzicht te hebben van de medicijnen die je slikt (ook de medicijnen die je bij de drogist kan kopen). Dit overzicht kun je krijgen door een medicijnen paspoort te maken. De apotheek kan daar altijd bij helpen.

Pip

14-07-2017