Na de bevalling begint de kraambedperiode. Dat betekent dat de kraamverzorgende na een thuisbevalling nog even bij jullie blijft of dat ze na een paar uur naar huis gaat en later op de dag weer terugkomt (afhankelijk van het tijdstip van bevallen). Bij een poliklinische bevalling is het afhankelijk van de kraamzorgorganisatie waar je bent ingeschreven of de kraamverzorgende met jullie mee naar huis gaat, of dat er een andere kraamverzorgster naar jullie huis toekomt. Beval je onder verantwoordelijkheid van de gynaecoloog dan zal de kraamverzorgster komen zodra je naar huis mag (hiervoor moet je wel de kraamzorgorganisatie bellen). ’s Nachts zal er geen kraamzorg worden opgestart, om die reden adviseren wij jullie vaak om in het ziekenhuis of geboortecentrum voor de nacht te blijven. Wij blijven minimaal 1,5 uur na de bevalling bij jullie en gaan pas weg als we ervan overtuigt zijn dat het met moeder en kind goed gaat.

In de eerste periode na de bevalling zullen wij intensief blijven controleren of alles goed gaat met moeder en kind. De kraamverzorgster zal hierbij een grote rol spelen. Zij heeft een controlerende en alarmerende functie. Dit houd in dat zij steeds kijkt of alles normaal verloopt. Zodra zij daar twijfel bij heeft zal zij contact met ons opnemen.

Wij zullen in de eerste dagen elke dag en na de 3e dag om de dag komen ook om te bekijken of alles goed gaat met moeder en kind. Zonodig zullen we tips en adviezen geven. Uiteraard zullen we ook het beleid bepalen (in overleg met jullie en de kraamverzorgster) wanneer er iets niet goed loopt. Wij zullen het kraambed afsluiten een dag nadat de kraamverzorgster weg is bij jullie mits alles dan goed gaat, anders stellen we het afsluiten nog even uit.

Iedere zwangere met een basisverzekering heeft recht op kraamzorg, het gaat dan om het minimaal aantal uren verdeeld over 8 dagen (dit is momenteel 24 uur). Afhankelijk van een aanvullende verzekering, de gezinssituatie, het soort bevalling en/of eventuele complicaties kunnen uren en dagen worden bij geïndiceerd tot een maximum van 10 dagen van 8 uur. Dit gebeurt altijd in overleg met jullie, de kraamverzorgende en de verloskundige.

De taak van de kraamverzorgende is primair het controleren van en zorgen voor moeder en kind.

Het gaat bij de moeder om het verrichten van controles van:
 • Algemeen welzijn
 • Temperatuur en pols
 • Borsten, stuwing, tepelkloven, geen rode plekken of harde schijven
 • Buik, zakt de baarmoeder volgens verwachting
 • In de gaten houden van de hoeveelheid bloedverlies
 • ‘Onderkantje’ of keizersnedelitteken: ziet de wondgenezing er normaal uit
Bij de baby wordt op de volgende punten gelet:
 • Kleur: een baby gaat vaak wat geler zien de eerste dagen
 • Gewicht: er wordt iedere dag gewogen
 • Voldoende plas- en poepluiers
 • Temperatuur
 • Voedingen, hoe verlopen deze, zijn er voldoende voedingen per dag
Naast deze controles zal de kraamverzorgster jullie heel veel aanleren over de verzorging van een pasgeboren baby. Aan het eind van deze eerste week zijn jullie dan ook helemaal klaar om dit zelf te gaan doen. Zij zal ook heel wat vragen die jullie hebben kunnen beantwoorden.

Aanvullend op deze zorgtaken en afhankelijk van het aantal kraamzorguren zal de kraamverzorgende ook tijd besteden aan de andere gezinsleden en kleine huishoudelijke werkzaamheden verrichten.
Lindonk 153, 4761 NG Zevenbergen 0168- 324 152 doortjeuil@annature.nl

Afspraak maken