DIRECTinschrijven

Borstvoeding

Hieronder vind je de belangrijkste voordelen van borstvoeding op een rijtje. Daarnaast zijn er een heleboel persoonlijke voordelen en nadelen van zowel borstvoeding als kunstvoeding. Bijvoorbeeld het altijd bij de hand hebben van borstvoeding is voor de één een voordeel omdat je nooit na hoeft te denken als je weg gaat, terwijl het voor de andere een nadeel is omdat het lastiger is om de voedingen aan een ander over te laten. Het is daarom een persoonlijke afweging wat bij jullie past. En alleen jullie kunnen bepalen of jullie persoonlijke nadelen opwegen tegen de onderstaande voordelen van borstvoeding. Wij horen graag wat jullie keuze is. Komen jullie er nog niet uit, de keus kan uitgesteld worden tot na de bevalling. Dan kan je echt ervaren hoet het is om borstvoeding te geven. Ook al geef je het maar kort, je geeft je baby toch al wat antistoffen mee..

De 7 belangrijkste voordelen:
- Borstvoeding is een de meest natuurlijke voeding voor je baby. De melk is volledig afgestemd op wat je baby op dat moment nodig heeft, (het past zich aan aan de behoefte van de baby). Dit zorgt voor een juiste/optimale groei van jouw baby en een goede ontwikkeling van de hersenen.

- Borstvoeding bevat antistoffen tegen ziektes en helpt bij de ontwikkeling van het afweersysteem van je baby Borstgevoede kinderen zijn minder ziek omdat moedermelk de antistoffen tegen ziektes van de moeder aan de baby doorgeeft. Ongeveer 80% van de cellen in moedermelk zijn macrofagen, cellen die bacteriën, schimmels en virussen doden. Borstgevoede baby's worden op verschillende manieren beschermd tegen een aantal ziektes zoals: longontsteking, botulisme, bronchitis, stafylokokken infecties, griep, oorontstekingen en mazelen. Daarbij komt nog dat moeders antistoffen aanmaken tegen alle ziektes die aanwezig zijn in hun omgeving (denk hierbij aan een griep of verkoudheid). Daarmee geef je melk, 'op maat gemaakt' om de ziektes te bestrijden waaraan jouw baby wordt blootgesteld. Kunstvoeding heeft deze eigenschap helemaal niet.

- Borstvoeding zorgt voor een betere gezondheid van je baby. Dit resulteert in minder ziekenhuisopnames, minder middenoorontsteking, minder astma, minder luchtweginfecties, minder bacteriële hersenvliesontsteking, minder buikgriep en een kleiner risico op wiegendood.

- Borstvoeding beschermt ook tegen koemelkallergie andere allergieën zoals atopisch eczeem, voedselallergie en allergieën van de luchtwegen. Dit is zeker van belang wanneer er allergieën in de familie voorkomen.

- Borstvoeding zorgt voor een sneller herstel van de moeder na de bevalling. Borstvoeding zorgt ervoor dat je baarmoeder sneller krimpt naar de normale grootte waardoor je minder bloed verliest. Daarnaast zorgt het ervoor dat je je kilo’s van de zwangerschap sneller kwijt zal zijn.

- Het geven van borstvoeding geeft minder kans op het ontwikkelen van borstkanker en eierstokkanker.

- Het geven van borstvoeding is meer dan voeden alleen. Drinken aan de borst geeft voor de baby veel geborgenheid. Het geven van borstvoeding zorgt daardoor ook voor een optimale hechting en moeder kind binding. Het helpt een baby om tot rust te komen en geeft een baby troost.

Het geven van borstvoeding is in het begin een leerperiode voor jullie en je kindje. Jullie baby wordt geboren met goede reflexen om goed aan de borst te kunnen zuigen, maar moet nog wel oefenen om het helemaal onder de knie te krijgen.

In de eerste week zijn er 2 dingen heel erg belangrijk:

- Allereerst moet een kindje goed aan de borst zuigen. Goed zuigen betekent dat de tepel en een (groot) deel van de tepelhof in de mond heeft, het goed kan slikken en het bij jou geen pijn doet. Het eerste aanzuigen kan hierbij wel even gevoelig zijn, maar daarna moet dat gevoel weg trekken.

- Het tweede is dat de borstvoeding zo snel mogelijk goed op gang komt. Wanneer je het normale gedrag van een pasgeboren baby volgt zal een kindje heel regelmatig aangeven dat het wat wil drinken. Dit doet een kindje door wat te gaan zoeken en smakken met het mondje. Als je het kindje dan steeds aanlegt zal je waarschijnlijk ergens tussen de 10 en 12 keer borstvoeding geven in het begin. Door vaak aan te leggen komt de melkproductie goed op gang. Een paar dagen later zal een kindje veel meer per keer uit de borst drinken en daardoor minder vaak om voeding vragen. Met andere woorden: de kans dat je borstvoeding goed op gang komt is het grootst door de signalen van je kindje goed te volgen.

Tijdens de kraamweek zul je met het geven van borstvoeding veel hulp en tips krijgen van allereerst de kraamverzorgster en daarnaast van ons.

Voor meer informatie kun je terecht op;
www.borstvoeding.com
www.lalecheleague.nl

Impressie

Social