Het geven van borstvoeding is in het begin een leerperiode voor jullie en je kindje. Jullie baby wordt geboren met goede reflexen om goed aan de borst te kunnen zuigen, maar moet nog wel oefenen om het helemaal onder de knie te krijgen. En zeker bij een eerste borstvoedingsperiode is het voor jou/jullie ook een hele nieuwe ervaring. Het is daarom prettig om je/jullie goed voor te bereiden op borstvoeding. 5 keer per jaar verzorgen wij daarom bij ons op de praktijk een borstvoedingscursus die uit 2 avonden bestaat.

In de eerste week zijn er 2 dingen heel erg belangrijk:
  • Allereerst moet een kindje goed aan de borst zuigen. Goed zuigen betekent dat de tepel en een (groot) deel van de tepelhof in de mond heeft, het goed kan slikken en het bij jou geen pijn doet. Het eerste aanzuigen kan hierbij wel even gevoelig zijn, maar daarna moet dat gevoel weg trekken.
  • Het tweede is dat de borstvoeding zo snel mogelijk goed op gang komt. Wanneer je het normale gedrag van een pasgeboren baby volgt zal een kindje heel regelmatig aangeven dat het wat wil drinken. Dit doet een kindje door wat te gaan zoeken en smakken met het mondje. Als je het kindje dan steeds aanlegt zal je waarschijnlijk ergens tussen de 10 en 12 keer borstvoeding geven in het begin. Door vaak aan te leggen komt de melkproductie goed op gang. Een paar dagen later zal een kindje veel meer per keer uit de borst drinken en daardoor minder vaak om voeding vragen. Met andere woorden: de kans dat je borstvoeding goed op gang komt is het grootst door de signalen van je kindje goed te volgen.
Tijdens de kraamweek zul je met het geven van borstvoeding veel hulp en tips krijgen van allereerst de kraamverzorgster en daarnaast van ons.

Voor meer informatie kun je terecht op; Soms zijn er problemen die kunnen ontstaan tijdens of na de kraamweek. Vaak zullen wij met kleine tips of een verandering in het beleid die problemen kunnen oplossen. Maar het kan ook zijn dat we er niet uitkomen en dan is er altijd nog de mogelijkheid van het consulteren van een lactatiekundige. Zij is de expert op het gebied van borstvoeding.

Documenten
Beleid bij bijvoeden (PDF)
Beleid bij borstverkleinende operatie (PDF)
Beleid bij dreigende mastitis (PDF)
Behandeling van spruw (PDF)
Lindonk 153, 4761 NG Zevenbergen 0168- 324 152 doortjeuil@annature.nl

Afspraak maken