Zoals je hiervoor al hebt gezien, is je bevalling begonnen als je regelmatige weeën hebt die ongeveer een minuut duren en elke 5 minuten terugkomen. De tijd tussen de weeën moet je meten van het begin van de eerste wee tot het begin van de tweede wee.

Als je ons belt….
Wij willen graag een aantal dingen van je weten als je belt. Het liefst hebben we je als vrouw daarom zelf aan de telefoon, ook aan je stem kunnen we horen hoe het met je gaat. Als we je dan aan de telefoon hebben, willen we weten hoelang je al weeën hebt, om de hoeveel minuten de weeën komen en hoelang ze duren. Verder willen we weten of je slijm en/of bloedverlies hebt en of de vliezen al gebroken zijn. Geef ook aan in het telefoongesprek wat je verwacht en hoe het gaat.

Wanneer je belt dat de bevalling is begonnen, zullen wij in overleg bepalen wanneer we bij je langs komen. We zullen bij het eerste bezoek jou en je kindje controleren. Ben je nog in het begin van de bevalling gaan we met je overleggen wat voor begeleiding voor jou het beste is. Vaak zullen wij voorstellen om je nog even alleen te laten omdat je weeën dan ook vaak goed doorzetten. We spreken dan af dat je ons altijd kan bellen en wanneer we sowieso terug bij je zijn. Wil je graag poliklinisch bevallen zullen we niet voorstellen om heel vroeg in je bevalling al richting het ziekenhuis te gaan. Dit heeft er mee te maken dat je weeën vaak afzwakken tijdens het vervoer naar het ziekenhuis. Vroeg in je bevalling komen de weeën moeilijker terug dan later in je bevalling. Natuurlijk spelen jullie eigen wensen hierin ook een rol.

Een bevalling is in te delen in verschillende fasen. De eerste fasen noemen we de latente fase. Dit zijn de eerste centimeters ontsluiting tot ongeveer 3-5 cm. In deze fase gaat je ontsluiting over het algemeen wat langzamer. Rond de 3-5 cm ga je over in de actieve fase. De ontsluiting gaat dan vlotter (gemiddeld 1 cm per uur) en de weeën worden ook heftiger. Ga je bevallen van je 2e (of volgend) kindje dan zijn deze fasen minder duidelijk te onderscheiden omdat je vanaf het begin meteen in de actieve fase komt te zitten. Gemiddeld gaat de ontsluiting dan ook veel sneller dan 1 cm per uur.

Rond de 8 cm kom je dan in een overgangsfase waarbij je kunt ervaren dat de weeën heel heftig zijn en dat ze ook gepaard gaan met een toenemende druk richting je anus. Dit is het minst leuke stuk van je bevalling, de pijn is op z’n heftigst en je wordt moe, houd dan in je achterhoofd dat dit nooit lang zal duren.

In deze periode blijven wij altijd bij je en zullen we onze spullen klaarzetten en de kraamverzorgster bellen. En dan is het voor jou en ons wachten tot je persdrang hebt.

Als je persdrang (en volledige ontsluiting) hebt begint de uitdrijvingsfase. Een periode waarin je zelf actief mee kan werken. Dit wordt door de meeste vrouwen als een opluchting ervaren. Het persen duurt bij een eerste kind ongeveer een uur. Bij een tweede of volgend kind gaat dit veel sneller. Wat ons betreft kan je zelf bepalen in welke houding je gaat persen. De meest gangbare houding is op je rug met je benen opgetrokken. Maar je kunt ook op de baarkruk, op je zij, op handen en knieën of in bad bevallen.

Dan is je kind er. Gek genoeg is alle pijn opeens helemaal verdwenen. Je bent alleen nog niet helemaal klaar. We zijn aanbeland bij het nageboorte tijdperk en de placenta moet nog geboren worden. De placenta wordt meestal in 1 of 2 keer persen geboren. Dit zal niet met veel pijn gepaard gaan. Helaas ben je na de geboorte van de placenta nog niet altijd klaar. Er moet soms nog gehecht worden. Hiervoor zullen we je altijd verdoven. Na het hechten kun je echt van je kindje gaan genieten!!

Zoals je hierboven al hebt kunnen zien gaat een bevalling van een 2e (of volgend) kindje vaak sneller dan een eerste bevalling. Heel soms gebeurd het dan ook wel eens dat de bevalling zo snel gaat dat wij er nog niet zijn om je te helpen (uiteraard zijn we dan wel onderweg). Wil je weten wat je dan moet doen, download het volgende document: > Als de verloskundige te laat is
Lindonk 153, 4761 NG Zevenbergen 0168- 324 152 doortjeuil@annature.nl

Afspraak maken